LEDVERLICHTING
SPORTVELDEN

Energieverbruik

Bij de meeste buitensportverenigingen is de veldverlichting verantwoordelijk voor het grootste deel van het energieverbruik. Het vervangen van deze verlichting voor led-sportveldverlichting is dan ook vaak de eerste stap in het verduurzamingsproces. 

Aandachtspunten

Bij deze eerste stap is het verstandig om de volgende aandachtspunten te doorlopen: 

  • Zijn de masten geschikt voor led-armaturen? Vanwege het feit dat gewicht en windvang toch anders zijn dan bij conventionele verlichting en omdat gebreken aan masten veelal niet met het blote oog zichtbaar zijn is het verstandig om vooraf de masten te laten keuren. Uiteraard kunnen wij dat ook voor jou verzorgen. 
  • Werkt de huidige lichtinstallatie goed? Indien de bekabeling al geruime tijd in de grond ligt, of wanneer de installatie niet goed werkt, is het goed om de bekabeling te laten doormeten. Hiermee ben jij er zeker van dat ook de led installatie goed zal werken. 
  • Welk type LED Sportveldverlichting heeft jouw voorkeur? Jij hebt hierbij de keuze tussen twee types:  

1. Multispot led-verlichting

Hierbij is sprake van meerdere led-lampen op 1 mast. Elke lamp beschijnt hierbij een specifiek deel van het speelveld en indien een lamp uitvalt is er dan ook een zwarte vlek op het veld zichtbaar. Bij uitval dient in een aantal gevallen het hele lampenrek te worden verwijderd en te worden hersteld in de fabriek. Het duurt dan ook een tijd voordat de verlichting weer op orde is.  

2. Multilayer led-verlichting

Hierbij belichten de lampen hetzelfde stuk speelveld en elke lamp legt er als het ware een laagje overheen. Uitval van een lamp zorgt weliswaar voor een lagere lichtsterkte, maar het deel van het veld blijft wel belicht. Lampen kunnen ter plekke worden vervangen.  

Voordelen 

Het voordeel van led-sportveldverlichting is dat deze exact kan worden afgestemd op de activiteit op het veld, zoals een training of een wedstrijd. De sportbonden hebben voor hun eigen sport aangegeven aan welke lichtsterkte de desbetreffende activiteit moet voldoen.  

In de offerte dient dan ook na installatie een lichtmeting te worden opgenomen, zodat jij er zeker van bent dat jouw lichtinstallatie voldoet aan de door jouw bond gestelde eisen. 

Led-sportveldverlichting heeft daarnaast een veel langere levensduur dan conventionele sportveldverlichting. Dat betekent dat de kosten voor het vervangen van defecte lampen beduidend lager uit vallen. Uiteraard heeft ook een led-installatie onderhoud nodig. Het is dan ook goed om bij het vergelijken van offertes ook de onderhoudsabonnementen en storingsprotocollen mee te nemen.  

Onze diensten

Bij FIER Sport bieden wij een tal van diensten aan om ondernemers, sportclubs en organisaties verder te helpen met diverse zaken. Omtrent verduurzaming bieden wij de onderstaande diensten aan.

LED-binnenverlichting

Verbruik minder stroom en breng de energierekening omlaag.

Bekijk dienst

Zonnepanelen

Eigen elektriciteit opwekken met zonnepanelen op de daken.

Bekijk dienst

Warmtepompen

Verwarm uw accommodatie zonder gas met een warmtepomp.

Bekijk dienst

Infrarood verwarming

Duurzaam lucht, mensen en ruimtes verwarmen met infrarood.

Bekijk dienst

Isoleren

Een goed begin is het halve werk met een sterke isolatie.

Bekijk dienst